Egy sikeres város: Pilsen

Ha Csehországban járunk, érdemes ellátogatnunk Plzeň, azaz Pilsen városába, amelyről először is a finom sör, másodsorban pedig a Skoda juthat eszünkbe. 2015-ben Európa kulturális fővárosának nevezték ki. Járjuk körbe egy kicsit egészen más szempontból is: miért válhatott kiemelkedővé a város, mi a titka, milyen földrajzi különlegességeket tud felmutatni, amitől még a klasszikus feng shui szempontjából is érdekes lehet?

A hagyományos feng shui célja a legmegfelelőbb lakó- és üzleti hely meghatározása, mely hozzá járul a sikeres élethez. Mindezt a környező táj és terepformák elemzésével végzi. Iránymutatást ad, hogy megtaláljuk azt a helyet, ahol az energiák jók és támogatják életünket. Egyben útmutatás egy sokkal közelebbi dologhoz is: hogyan váljunk azzá az emberré, aki teljességében tudja élni az életet.
A siker komponensei
Van néhány olyan forma, ami nélkülözhetetlen, ha egy üzleti vállalkozást sikerre szeretnénk vinni, vagy hosszú távon megtartani fejlődését. Néhányan közülünk ösztönösen is rátalálnak ezekre, ám ha ismerjük ezeket a komponenseket, akkor tudatosan olyan helyet keresünk, amely támogatja majd a vállalkozást. A tradicionális feng shui azonban nem veri nagy dobra ezeket az információkat, hiszen ha a belső törekvéstől mentesen, pusztán a profit reményében használja valaki a feng shui eszközeit, akkor az csupán egy spekulatív ezo-eszközzé válik, és kimarad belőle a lényeg: az, hogy a megfelelő formák mindig a nagy egész, a mindenség harmonikus felépítését követik, és arra tanítanak, hogy megtaláljuk a helyünket a világban, és kihozzuk magunkból a legtöbbet.

1. Megfelelő hely
Bármilyen létesítménynek, legyen az ház, középület, vagy éppen városrész, ideális helyen kell állnia ahhoz, hogy sikeressé váljon. A klasszikus feng shui egészen pontosan meghatározza, hogy – a tapasztalatok alapján – mely földrajzi formák támogatják, illetve generálják a sikeres kibontakozást. Ennek nagyon sok apró összetevője van. A helynek változatos domborzattal, élő, dinamikus környezettel kell rendelkeznie. Pilsen éppen ilyen változatos földrajzi környezetben fekszik, ám ami üzleti szempontból speciális, az a víz jelenléte.

2. A hegy és a víz hatalma
A legfontosabb hajdani városok, akárcsak modern társaik, mind egy-egy nagy folyó partja mentén épültek. Így van ez manapság is.

Minden – üzleti szempontból is jelentős – városban van folyó, ám Pilsenben egyenesen 5 van.

A stabilitást adó nagy hegyek azonban hiányoznak. A klasszikus feng shui szerint a hegy és a víz a két legfontosabb összetevő, melyet az elemzésben és a tervezésben használunk. A hegy statikus és stabil, ezt az erővel és támogatással hozzuk összefüggésbe. A Víz, bármely formájában: folyó, tó, óceán, áramlást jelent, jellege alapján dinamikus, yang, és a gazdasággal, pénzügyekkel társítjuk.

Az üzleti sikerhez szükség van tehát erőre (hegy), valamint dinamikára (víz) és kiterjedésre. Az adott helyen lennie kell olyan minőségi víznek, ami mozgásban tartja és vonzza a külvilágot, amihez kapcsolódhat a kereskedelem, és amely segít fenntartani a színes élővilágot, valamint az adás-vétel/üzleti élet dinamikáját. Az a hely és az a város sikeres, amely bővizű, gazdag folyók közelében jött létre. Ebből a szempontból Pilsen ideális: 4 folyó (a Mže, a Radbuza, az Úslava és az Úhlava) találkozásánál fekszik, ráadásnak pedig innét ered a Berounka folyó.

003b.jpg

Pilsen, belváros

3. Megfelelő idő

A siker következő komponense az, hogy egy adott esemény megfelelő időben történjen. Ki kell várni, vagy meg kell találni azt a pillanatot, amikor egy új terméket bevezethetünk, vagy bemutathatunk a nagyközönségnek és az üzleti szférának. Sok találmány esetében előfordul, hogy feltalálójuk életében nem figyeltek föl rá, majd hosszú idő után hirtelen híressé vált. Ilyen esetekben is pontosan az idő tényező a kulcs. Egy adott termékkel érdemes kivárni azt a pillanatot, amikor teljes értékében megmutatkozhat, és felkelti nemcsak a laikusok, hanem a befektetők, vállalkozók figyelmét is. A pilseni sör éppen olyan pillanatban jelent meg, amikor a külvilág érdeklődéssel fogadta (mondjuk, ki ne fogadna érdeklődéssel egy jó korsó sört… :D), pedig születésének pillanata nem is a nagy nyári, tikkasztó hőséghez, hanem 1842. október 5.-höz köthető, ekkor főzték ugyanis az első pilsenit.

4. Megfelelő emberek

A siker folytonossága attól függ, hogy kik és hogyan foglalkoznak a sikerre vitt termékkel. Hiába van ideális helyen, és jó időben valaki, ha nincs benne tettvágy és kreativitás. “A cseheket” általában kreatív, önrendelkező, független és erős népként látjuk. 2015-ben, amikor Európa kulturális fővárosaként szerepel, Pilsennek minden esélye meg van rá, hogy lakói és vezetői a legjobbat hozzák ki belőle.

Látnivalók

Sörgyár és a város

001a.jpg

023.jpg

024.jpg

025.jpg

026.jpg

027.jpg

028.jpg